psychológia
10 faktov o láske, o ktorých ste (možno) nevedli

10 faktov o láske, o ktorých ste (možno) nevedli

Láska. Cit, ktorý sa dotkol azda každého z nás. A verím, že áno. Predsa len, láska má veľa podôb: rodičovská, súrodenecká, kamarátska, romantická… Každú cítime inak, každá je inak dôležitá pre náš život, pre náš rozvoj. A hoci sa s ňou v nejakej podobe stretávame každý deň, vedeli ste o nej toto?

1.) Aj vo zvieracej ríši existujú monogamné vzťahy
Nie len ľudia inklinujú k vzťahom len s jedným partnerom, ale nájdu sa aj zvieratá, ktoré si zvolia jedinú lásku na celý život. Patria medzi ne napríklad supy, gibony, albatrosi, vlci a labute. O labutiach by to asi povedal každý z nás vďaka strhujúcim zamilovaným fotografiám. Ale mali vy ste tento tip aj na vlkov?

2.) Synchronizácia tlkotu srdca
Už ste niekedy počuli o nejakom páre, že „im bijú srdcia ako jedno“? Podľa mnohých výskumov je to vlastne pravda. Keď sú dvaja, čo sa ľúbia, vedľa seba, tep ich srdca sa začne synchronizovať. Stačí, ak sa budete jeden druhému pozerať do očí aspoň 3 minúty.

3.) Láska je droga
Keď sa zamilujeme, sme akoby závislí na tom druhom. Túžime byť stále s ním a chýba nám hneď, ako sa rozlúčime. Vedci zisťovali, prečo sa tak deje a výskum naozaj prekvapil. Zamilovanie má podobné neurologické účinky ako užívanie kokaínu. Aj láska, aj kokaín ovplyvňujú mozog podobným spôsobom a spúšťajú rovnaký pocit eufórie. Zamilovanie totiž stimuluje až 12 oblastí mozgu. Takže žiadne drogy, radšej sa zamilujte.

4.) Objímanie nás zbavuje bolesti
Keď sa s niekym objímame, naše telo uvoľňuje oxytocín, čo je hormón lásky. Nachádza sa v mozgu, semenníkoch a vaječníkoch, čo v nás vyvoláva pocit túžby spojenia sa. Štúdie ukázali, že zdravá dávka oxytocínu výrazne znižuje bolesť hlavy, dokonca bolesť môže úplne zmiznúť. Preto ak vás bolí hlava, kašlite na lieky a radšej sa so svojou láskou objímajte.

5.) Zlomenie srdca je skutočné
Zlomené srdce zažil už asi každý z nás. Táto metafora však nie je len frázou. Ukázalo sa, že táto traumatizujúca udalosť je taká intenzívna, že môže skutočne spôsobiť fyzickú bolesť v oblasti srdca. Presný názov je syndrón zlomeného srdca, pretože hlboká emocionálna úzkosť spúšťa v mozgu vyplavovanie chemikálií, ktoré oslabia naše srdce, čo vedie k silnej bolesti na hrudi.

6.) Vďaka láske sme kreatívnejší
Ďalšie štúdie zistili, že pokiaľ myslíme na lásku a na sex, sme kreatívnejší. Dôvôd je veľmi prozaický. Tieto myšlienky ovplyvňujú naše abstraktné a kreatívne myslenie, pretože sa človek zameriava viac na detaily.

7.) Vôbec neplatí, že vrana k vrane sadá
Dlhoročné vedecké výskumy dospeli k zaujímavým výsledkom. Nie je pravda, že ak sme si podobní, budeme navždy spolu. Ale tiež neplatí, že protiklady sa priťahujú. Ideálne je, ak máme so svojim partnerom niekoľko spoločných vecí, ale zároveň musia existovať aj odlišné záujmy, ktoré sa od seba navzájom učíte.

8.) Čo je to dokonalá láska?
Vraj aj taká existuje. A netreba na ňu žiadne zložité matematické vzorce. Jej názov je „Triangular Theory Of Love“, čiže trojuholníková teória lásky. Tento vzorec na dokonalú lásku hovorí o troch zložkách, ktorými sú pripútanosť, starostlivosť a intimita. Pri tejto teórii môžeme hovoriť o troch druhoch lásky: Romantická láska, ktorá sa skladá z vášne a intimity, spoločenská láska zložená z intimity a oddanosti a smrteľná láska, ktorá je spojením oddanosti a vášne.

9.) Romantická láska netrvá navždy
Ak ste boli niekedy zamilovaní, asi ste si všimli, že vaše zamilovanie sa po roku zmení. Vlastne zmeníte sa aj vy obaja. Podľa vedcov láska, ktorá je spojená s akousi závislosťou, eufóriou, motýľmi v brušku a podobne, trvá približne len jeden rok. Po prvom roku sa táto romantická láska mení na oddanú lásku (committed love).

10.) Motýle v bruchu sú skutočné
Keď sa zamilujeme, máme pocit, akoby sme mali v bruchu motýle. Ťažko popísateľný chvejivý pocit v spodnej časti nášho tela ale nie je nič iné, ako dokonale vyplavovanie endorfínov. Podobný pocit máme aj pri lete lietadlom, na kolotočoch či počas boja. Ak ho chcete zažiť, miesto boja sa radšej zamilujte a poistite to návštevou kolotočov.