psychológia
Aký vplyv majú farby na náš život?

Aký vplyv majú farby na náš život?

Nedávno som túto tému letmo načrtla, keď som sa tešila zo svojej mandaly. Je plná farieb a spolu tvoria harmóniu, ktorá vo mne vzbudzuje radosť. A vďaka pravidelnosti tvarov ma napĺňa pokojom. Zvláštne? Ani nie.

Toto umenie poznali naši predkovia už po stáročia. Na východe tieto skryté energie vkladali do už spomínaných mandál a Európa do rozety – vitráže plnej farebných sklíčiek, ktoré zdobili kostoly. Ak človek nemá znalosť, vníma tieto veci nanajvýš ako istý druh umenia. Avšak po nejakej dobe pocíti vplyv rôznych energií, nálad, či zmenu zdravotného stavu. Znie to možno trochu ako sci-fi, ale je to fakt. Všetko okolo nás ovplyvňuje. A my ovplyvňujeme okolie.

Keďže táto téma vie byť naozaj veľmi rozsiahla a môžem uviesť tisíce príkladov, spomeniem za všetky týchto pár.

Pamätáte si ešte dobu „emo“? Títo ľudia sa obliekali do čiernej a zvyčajne trpeli (potláčanými alebo skrytými ) depresiami. Rezali si žily, aby fyzickou bolesťou dali do úzadia tú psychickú. Čierna farba patrí medzi ťažké farby, pretože (ako grafik môžem povedať) pohlcuje spektrum všetkých farieb. Preto pre ľuďom, ktorí majú psychické problémy, prehlbuje depresívne stavy a stavy úzkosti.

Alebo prečo je les zelený? Prečo práve táto farba? Zamysleli ste sa niekedy nad tým? A tiež sa cítite po pobyte medzi stromami príjemne uvoľnení? Akoby vám niekto z hlavy vytiahol všetky starosti?

V tomto článku sa pozrieme bližšie na farby. Ako ovplyvňujú náš život a našu psychiku? Čo vypovedá o nás farba, ktorú máme radi?

Farby a ich sila

Žltá – farba veselosti
Táto farba okrem veselosti predstavuje živosť, aktivitu. Má výrazné vibrácie, je prenikavá a rozjasňuje. Pripomína nám slnko. A čo sa deje, keď po zime začína svietiť a hriať slnko? Navracia nám chuť do života. Žltá farba povzbudzuje naše sebavedomie, samostatnosť, nezávislosť a individualitu. Podporuje tiež našu pamäť, uzdravuje telo aj myseľ a prehlbuje optimizmus. Podobne ako biela podporuje našu tvorivosť a kreativitu. Podporuje našu intuíciu a uvedomenie si seba samých. Je vhodná do detských izieb, kde okrem veselosti prinesie rozvoj našej osobnosti. Je vhodná na liečenie „vnútorného dieťaťa“, o čom budem písať v niektorom neskoršom článku. Preferujú ju hlavne cieľavedomí a živelní ľudia.

Zelená – farba života, pokoja a nádeje
Táto farba je najrozšírenejšou farbou na našej planéte. Práve preto, že je hlavne farbou vegetatívneho života, podporuje aj v nás rast a rozvoj. Má regeneračné účinky, bojuje proti vyčerpanosti a zmierňuje migrénu. Pôsobí nesmierne uzdravujúco, upokojujúco a utišujúco. Má priaznivé účinky na nervovú sústavu a zmyslové vnímanie. Ideálna je ako súčasť obývacej izby alebo izby, kde sa stretávate s priateľmi, pretože napomáha budovaniu dobrých vzťahov. Zároveň v nás prebúdza túžbu byť užitočnými a pomôcť iným. Hodí sa aj do spálne, detskej izby ale aj do kúpeľne. Zelená farba nás učí lásku nie len dávať, ale aj prijímať. Je obľúbenou farbou hlavne emotívnych, kreatívnych ľudí so zmyslom pomáhať.

Modrá – farba pokoja
Táto farba na nás pôsobí uvoľňujúco a očistne. Upokojuje našu myseľ, aby sa mohla otvoriť intuícii a inšpiráciám. Je vhodná pre všetkých, ktorí sa cítia opusteno. Tým, že do nášho života prináša pokoj, rozjímanie a spája nás uvážlivým spôsobom života a zvyšuje koncentráciu, je vhodnou do pracovne alebo na miesta, kde sa učíme. Tým, že pôsobí na dýchacie ústrojenstvo a srdce, ktoré upokojuje, spomaľuje, je vhodná aj do spálne či detskej izby. Určite však v týchto farbách nemajte kuchyňu a jedáleň. Modrá farba potláča chuť do jedla. Ak túto farbu prepojíme s náboženstvami, v kresťanstve svojou čistotou sa viaže na Pannu Máriu a v budhizme s nehybnou žiarou vedomia, pretože sa vraj v hlbokej vode odráža vysoké nebo. A práve týmto spojením pôsobí na krčnú čakru – čakru komunikácie. Táto farba patrí medzi celkom obľúbené pre obe pohlavia, hlavne pre intelektuálov so zmyslom pre romantiku, emocionalitu a duchovno.

Červená – farba lásky a plodnosti, ale aj krvi
Červená farba je mimoriadne povzbudzujúca a aktívna. Má výraznú silu radosti zo života. Zohrieva nás a dodáva energiu. Prebúdza v nás životnú silu ale aj hlboké emócie. Tiež výborne pôsobí proti únave. Je to farba vášne, lásky, odvahy a vôle. Ale pozor s ňou, lebo je v nej aj boj, zúrivosť, agresivita a násilie. Preto nie je vhodná do spálne. Ak ju tam ale chcete, voľte len menšie doplnky v symboloch lásky, ako sú napríklad srdiečka. Táto farba nás spája so zemou, je naším ukotvením. Predstavuje aj našu materiálnu stránku, preto v Ázii je tak výrazný počet červených peňaženiek. Obľubujú ju kreatívni a sebaistí ľudia, ale tiež ľudia s prudšou povahou.

Ružová – farba súcitu a vnútornej čistoty
Táto farba spojením bielej a červenej. Na jednej strane je jej zjemnením, na druhej posilnením jej pôsobenia. Je telesnou farbou a prebúdza v nás súcit, pokoj, šťastie, ale miesto silnej vášne naše emócie upokojuje. Zaháňa hnev a pocity opustenosti. A hoci mnohí sa jej vyhýbajú, lebo pôsobí sladko, podporuje našu bezpodmienečnú lásku. Má harmonizačné účinky, bojuje proti hnevu a samote a ukazuje nám cestu lásky. Preto je vhodná aj na steny našich spální či detských izieb. Ružovú farbu majú v obľube hlavne ľudia so sklonmi k romantike a estetike.

Fialová – farba duchovna
Fialová farba je akousi farbou nášho vnútorného sveta. Spojenie modrej (uvoľňujúcej) a červenej (výbušnej) farby je aj spojením protikladov energií. Je farbou meditácie, mystiky, duchovna a hypnózy, o ktorej tiež budem písať neskôr. (Pretože hypnóza má liečivé účinky, je platnou psychologickou a psychoterapeutickou metódou a nemá absolútne nič spoločné s mágiou či ezoterikou, ako sa niektorí domnievajú.) Je to tiež farba obety a lásky k blízkym. Fialová nám pomáha harmonizovať fyzické a duchovné energie. Pripomína nám pominuteľnosť všetkého hmotného a vyzdvihuje ducha. Vytvára v nás inšpirácie a vízie plné originality, ale učí nás aj pokore. Je vhodná do detských izieb, pretože jej najväčšími fanúšikmi sú práve deti. Tiež ju obľubujú introvertní, citliví a kreatívni ľudia.

Tyrkysová – farba chladu
Hoci tyrkysová pôsobí chladne ako voda v zimnom jazere, v skutočnosti je spojením modrej a zelenej energie. Teda tak, ako modrá, čistí a upokojuje telo aj dušu. Zo zelenej do nás vkladá harmóniu a vyrovnanosť. Posilňuje našu kreativitu, fantáziu, sebadôveru a živelnosť. Aj preto sa odporúča ľuďom, ktorí sa podceňujú, sú nesmelí a majú problém s nadväzovaním nových kontaktov. Posilňuje nás a spája nás s našim vyšším ja, hlavne počas hlbokej meditácie. Je to farba priateľstva a náklonnosti. Hodí sa ako súčasť detskej alebo obývacej izby.

Oranžová – farba radosti a múdrosti
Oranžová je zmes červenej a žltej, čo v nej odzrkadľuje aj kombináciu vplyvu týchto dvoch farieb, čiže z nej sála optimizmus a pozitívna energia. Povzbudzuje nás k aktivite a k snahe (zdravo) sa presadiť. Zároveň v nás rozvíja trpezlivosť, tvorivosť a akési vnútorné utíšenie sa. Posilňuje naše telo (najvýraznejšie pľúca, srdce, slezinu a pankreas) a hlavne podporuje trávenie. Preto je vhodná aj ako súčasť kuchyne či jedálne. Výrazne pôsobí na našu psychiku, napomáha pri liečbe depresie ale aj citových blokoch. Zároveň je oranžová farba hlboko duchovná a meditačná. Možno pre mnohých bude novinkou, že je farbou sexuality. Oranžovú farbu majú radi ambiciózni, srdeční a zvedaví ľudia

Hnedá – farba pripútania sa k zemi
Pokojná, teplá, vyžaruje z nej dôstojnosť, prirodzenosť, rešpekt a prostota. Taká je hnedá farba. Patrí medzi pasívne farby, ale napriek tomu prebúdza naše rácio a zdravý rozum. Zemská farba, aj preto nám dáva schopnosť stáť nohami pevne na zemi. Ak hľadáte istotu, oporu a bezpečie, táto farba je pre vás ako stvorená. Preferujú ju nekonfliktní ľudia, ale aj tí, ktorí sú vyčerpaní a bez energie. Vo veľa ľuďoch evokuje pocit domova.

Biela – farba nevinnosti a čistoty
Biela farba hoci pre mnohých pôsobí chladne, opak je pravdou. Je to farba čistoty a dodáva nám silu. Je akýmsi univerzálnym svetlom, ktoré očisťuje celú energetickú sústavu. Stabilizuje, posilňuje a prebúdza naše bdelé vedomie. Podnecuje v nás tvorivosť. Ak je v spojení s inou farbou, síce na jednej strane ju zjemňuje, no na druhej pôsobenie danej farby umocňuje. Možno aj preto si intuitívne vyberáme biely papier, na ktorom ostatným farbám pridávame silu. Práve preto, že biela farba pôsobí na našu myseľ očistne, je vhodné ju používať pri procese ozdravovania. (Možno aj preto sa nachádza hlavne v nemocniciach.) V obľube ju majú prevažne pokojní, vyrovnaní, úprimní a sebavedomí ľudia.

Čierna – farba smútku
Doteraz sme hovorili prevažne o veselých farbách a teraz to bude opak. Všetky vo svete má svoj kontrast, a tak je tu farba tmy, strachu, nevedomia, smrti, beznádeje a smútku. Je považovaná za negatívnu farbu a skutočne výskumy dokázali, že táto farba dokáže navodiť stavy depresie, skľúčenosti, zhoršiť zdravotný a emocionálny stav. Preto sa neodporúča na steny izieb a už vôbec nie nosiť ju tehotným ženám. (Pôsobí aj na bábätko v brušku, ale o tom si tiež povieme neskôr.) Ako to však bolo pri bielej, že umocňuje pôsobenie ostatných farieb, čierna je na tom podobne. Dokonca pôsobí až ako ochranná farba. Najúčinnejšia je v kombinácii s bielou. Vyvoláva polaritu ľuďom, ktorí strácajú nad sebou vládu. Obe farby sa v rôznych kultúrach stali symbolom zrodenia (počiatku) a smrti (konca). Čiernu farbu vyhľadávajú najmä sebavedomí, svojrázni, ale uzavretí ľudia, ktorí chcú byť tajomní.

Sivá – nuda a choroba
Napriek tomu, že sivá je kombináciou čiernej a bielej a tieto dve farby spolu majú veľkú silu, nemôžu byť zmiešané. Inak pôsobia veľmi pochmúrne, plodia v nás nudu a vyplavujú na povrch choroby. Preto je vhodné túto neutrálnu farbu kombinovať s farebnými doplnkami. Sivú farbu preferujú rozvážni ľudia, ktorí sa neboja postaviť zoči voči neúspechu, porážke či kritike.

Takže stručne sme si povedali o farbách a ich vplyve. V ďalších článkoch sa budem venovať vplyvu tvarov a tónov a možno zabrdnem aj trochu do tajov čísel. Predsa len, matematika je univerzálny jazyk.