psychológia
Buďme k sebe dobrí. Každý z nás s niečím bojuje.

Buďme k sebe dobrí. Každý z nás s niečím bojuje.

Túto frázu počul už asi každý z nás. Vnútorný boj je niečo, s čím sa stretla azda každá živá bytosť. Túžime po niečom, avšak náš cieľ sa zdá byť vzdialený a nedosiahnuteľný. Alebo osoba blízka nášmu srdcu nám ublížila a my si hojíme rany. Prípadne stále nevidíme zmysel vlastného života, hoci naši rovesníci majú na oko dokonalé životy.

Nech je to čokoľvek, nestretla som sa za celý čas s nikým, kto má život ako gombička. Niektorí sa síce tak tvária, že tomu tak je, ale klamú. V lepšom prípade len vás, v horšom samých seba.

Nehovorím, že šťastie sa nedá dosiahnuť. Ale nikdy sa nedá byť stále len hore, usmievať sa a všetko ide po masle. Niekedy veci idú presne tak, ako nechceme. Ale to možno preto, že si ich buď musíme zaslúžiť, alebo nie sú určené pre nás.

Samozrejme, všetko, čo sa nám udeje, závisí od nášho postoja. Postoj robí veľa. Aj k negatívnej udalosti vieme zaujať pozitívny postoj, a potom príde riešenie rýchlejšie. Alebo ho len vidíme skôr a zreteľnejšie, ako keď sa umárame v smútku, v bolesti alebo v hneve.

Týmto emóciam sa nevyhneme. Sú súčasťou každej bytosti. Vieme sa ale naučiť s nimi pracovať, čo popíšem v niektorom z ďalších článkov.

Kým sa však naučíte ovládať tieto negatívne emócie a nedovolíte, aby ovládali oni vás, skúste si uvedomiť, že každý z nás v sebe zvádza nejaký boj. Menší alebo väčší. Preto si vzájomne nepridávajme ďalšie starosti a bôle tým, že naše reakcie na niektoré situácie budú príliš expresívne.

Tiež môžete mať niekedy zlý deň, a keď niekto bude k vám nemilý, vašu náladu to ešte viac zhorší. Preto predtým, než zareagujete, aj keby sa niekto nesprával tak, ako si predstavujete, skúste ostať pokojní. Veď možno má tiež zlý deň. A ak bude vaša odpoveď s úsmevom, hoci bojujete svoj vlastný boj, dodáte odvahu aj druhej strane bojovať so svojimi démonmi pozitívne. A verte či nie, raz sa takto vďaka vám naučí reagovať aj vaše okolie a vaše vnútorné boje sa vďaka pozitívnejšej atmosfére stanú jednoduchšie zvládnuteľnými.

Prajem vám všetkým veľa sily na zdolávanie vnútorných bojov, veľa pozitívnych chvíľ plných úsmevu.