psychológia
Najskôr sa zamiluj do seba

Najskôr sa zamiluj do seba

Áno, dobre čítaš. Najskôr sa zamiluj do seba. Predtým, než si niekoho vezmeš za ženu či za muža, vezmi si seba. Alebo akoby povedali Američania: „Marry Yourself First!“

Možno to znie zvláštne a možno sa pýtaš, čo to znamená. Veď vzťah je odávaní seba tomu druhému. Ale ako chceš dávať, keď nemáš pre seba? Niekde som dávnejšie čítala, že láska je ako džbán. Ak sa vydáte na dlhú cestu, obaja máte džbán. No ak ho má prázdny a je smädný a chceš mu naliať, najskôr vo svojim džbáne musíš mať vodu. Z prázdneho zahyniete obaja. A tak je to aj s láskou. Ak sa nemáš rád, nebodaj sa nenávidíš, ako chceš, aby Ťa mal niekto iný rád?

To, že ste dôležitý na prvom mieste práve vy, počujete pri každom lete lietadlom, kde letuška alebo steward inštruujú, že v prípade núdze, najskôr nasaďte masku s kyslíkom sebe, až potom pomôžte tomu, kto to nevie sám. Aj keby to malo byť vaše vlastné dieťa. Alebo ak vy krvácate, nemôžete daroveť krv.

Preto ak hľadáte dlhodobý vzťah, harmonický, plný lásky, musíte najskôr milovať seba. Musíte sa zamilovať do seba, aby ten druhý vo vás našiel hodnotu. Musíte byť sami so sebou v harmónii. Ak milujete seba, nepôjdete „pod svoju úroveň“ a už sa nikdy nesklamete v láske. Prečo? Pretože okamžite spoznáte človeka, ktorý vás chce zneužiť, využiť, alebo ktorý vám hodnotovo nesedí.

Všetko začína u vás. Takže najskôr sa zamilujete do seba, najskôr si vezmite seba, najskôr budujte pevný a hormonický vzťah so sebou.