psychológia
(Nie len) dnes buďme šťastní

(Nie len) dnes buďme šťastní

Dnešný záznam v kalendári nám prezrádza, že je medzinárodný deň šťastia. Chcelo by to osláviť. Tento len 6 rokov starý sviatok sa stal obľúbeným veľmi rýchlo. Veď po šťastí túži každý z nás.

Vznik medzinárodného dňa šťastia

Tento milý sviatok vznikol vďaka Jayme Illienovi, ktorý snahu o dosiahnutie šťastia označil za ľudské právno a základný ľudský cieľ.

Tento mladý muž (narodený pravdepodobne 8. septembra 1980) pochádza z indickej Kalkaty. Ako opusteného novorodenca ho našla Matka Tereza pri ceste a vzala ho do detského Domova nádeje. Odtiaľ si ho neskôr osvojila Američanka Anna Belle Illien, zakladateľka medzinárodnej neziskovej organizácie pre adopciu. Vďaka nej sa mu dostalo vzdelania a možnosť spoznávať svet. Jayme sa stal špičkou vo vytváraní nových konceptov technológií, no dnes je skôr filantropom.

Deň šťastia predstavil na sneme OSN 28. júna 2012, kde týmto nápadom boli všetci nadšení a sviatok schválili a od 20. marca 2013 ho každoročne oslavuje čoraz väčšie množstvo krajín na celom svete.

Za čo môžeme byť vďační?

Tešme sa už len z toho, že sme sa ráno zobudili. Priemerne 107 ľudí na tomto sa to v tejto minúte nepodarilo. Preto buďte vďační, že ste tu, že máte svoj život, nech je hocijaký.

Milióny ľudí denne bojujú s ťažkými chorobami. Buďte vďační, že ste zdraví. Možno vás trápia nejaké nepríjemnosti, ale niekto niekde na tomto svete môže byť zdravotne na tom oveľa horšie ako ste vy a napriek tomu sa usmieva a bojuje.

Kým ste prečítali tieto riadky, niekde na svete zomrelo až 18 ľudí od hladu. Buďme vďační za to, že máme čo jesť. A neplytvajme zbytočne jedlom. Majte len toľko jedla, koľko skutočne spotrebujete. A ak sa nám predsa len zvýši, podeľme sa s ostatnými.

Máme kde bývať. Na tomto svete sú milióny ľudí bez strechy nad hlavou, na Slovensku ich je viac ako 2 500, z toho takmer 300 detí. Možno sa tlačíte desiati v malom byte, máte veľký nájom, ale aspoň máte kde bývať.

Tešte sa z toho, že sú okolo vás ľudia, ktorým na vás záleží. Možno sa občas nezhodnete či pohádate, ale vždy stoja pri vás a tešia sa z každého vášho úsmeva. Aj keď vám to nepovedia. Či je to mama, otec, brat sestra, starí rodičia, kamaráti alebo ten sused, čo býva oproti. Vždy sa nájde niekto, pre koho sme dôležití.

A niekto dôležitý je aj pre vás. Skúste dnes tú osobu potešiť milým slovom či objatím. A ak tomu objatiu dáte aspoň 20 sekúnd, do svojho tela dostanete dostatočne veľké množstvo endorfínov, ktoré vám ten pocit šťastia naozaj privolajú.

A na záver, popremýšľajte nad dnešným dňom či posledným týždňom. Čo dobré sa vám prihodilo, čo vás potešilo, za čo môžete byť vďační? Verím, že je toho veľa. Len sa na chvíľku zastavte, pospomínajte. A pokojne aj s niekym, kto je vášmu srdcu blízky.

Podľa štúdií nás najviac robí šťastnými láska a to, že sa naučíme správne uchopiť život. Tak poďme na to! Nech vašu tvár zdobí úsmev, investujte svoj čas do ľudí, ktorých máte radi, a ktorí majú radi vás a nebojte sa žiť život podľa svojich predstáv!