psychológia
Keď prestaneme byť šťastní…

Keď prestaneme byť šťastní…

Čo je to šťastie? Pre každého niečo iné. Pre niekoho je to luxusná dovolenka v Dubaji, pre druhého výhra v lote, pre tretieho úspech a sláva, pre iného je to byť po boku milovanej osoby a pre ďalšieho len to, že sa ráno zobudil. Nech sa nachádzate kdekoľvek v tomto ponímaní šťastia, pre každého z nás ten pocit môže raz skončiť.

Nie, nebojte sa, neprajem nikomu nič zlé, práve naopak. Stávajú sa však aj také veci, kde sa človek jedného dňa zobudí, a už ho nerobí šťastným to, čo predtým. Niekedy si to hneď neuvedomí, niekedy to príde postupne, inokedy je to ako blesk z jasného neba. Veci, ktoré nás kedysi nabíjali energiou, akoby zhasli a my sa ocitáme vo svete prázdna, ktorý nepoznáme. A nespoznávame v ňom ani seba.

Asi mám depresiu

Mnoho ľudí si pri prežívaní smútku myslí, že má depresiu. Hlavne ak toto obdobie trvá viac ako niekoľko dní. Mnohí sa len necítia vo svojej koži a povedia, že majú „depku“. Kdesi som čítala, že je to znevažovanie toho, keď depresiou niekto skutočne trpí. Nie som úplne toho názoru. Všetci máme inú mieru znášania záťaže a ťažko povedať, či daný stres nepresahuje už mieru našej normy.

Stretávam sa však aj s tým, že ľudia si často zamieňajú depresiu s vyhorením. V niektorých príznakoch sú si tak podobné, že si ich môže zameniť na chvíľu aj profesionál. V čom sa však líšia, je jeden dôležitý faktor. A to zdroj šťastia. Kým pri depresii sa k nášmu zdroju šťastia vieme vrátiť, pri vyhorení to nejde. A ani nepôjde.

Mám depresiu alebo som vyhorela?

Depresia nie je len smutná nálada. Charakterizujú ju tieto ďalšie príznaky:
Nízka nálada: Osoba trpiaca depresiou môže zažívať trvalú nízku náladu, smútok a pocit prázdnoty.
Strata záujmu a radosti: Strata záujmu o bežné aktivity, ktoré raz považovali za príjemné alebo zábavné, je bežná.
Únavnosť a únava: Depresia často sprevádza silná únava alebo nedostatok energie, aj pri menších úlohách.
Problémy so spánkom: Ľudia s depresiou môžu mať problémy so zaspávaním alebo spať príliš veľa, čo vedie k poruchám spánku.
Znížená koncentrácia a rozhodovanie: Môžu sa objaviť problémy so sústredením, pamäťou a schopnosťou rozhodovať sa.
Zmeny hmotnosti: Niektorí jedinci môžu schudnúť kvôli stratám chuti do jedla, zatiaľ čo iní môžu získať na váhe.
Myšlienky na smrť alebo sebaublíženie: Ľudia s depresiou môžu mať myšlienky na smrť, sebaublíženie alebo pocit bezcennosti.

Na rozdiel od vyhorenia, ktoré má síce istý prienik, no zmeny sú pozorovateľné hlavne v týchto oblastiach:
Emocionálna vypálenosť: Ľudia so syndrómom vyhorenia môžu pociťovať emócionalnu vyčerpanosť, apatiu a stratu motivácie.
Znížená efektivita: Postupne sa znižuje schopnosť plniť svoje pracovné povinnosti alebo vykonávať úlohy s rovnakou efektivitou.
Fyzické príznaky: Fyzické príznaky, ako je bolesť tela, bolesti hlavy, problémy so spánkom alebo gastrointestinálne problémy, môžu byť bežné.
Odcudzenie: Ľudia s vyhorením sa môžu cítiť odcudzení od svojej práce, kolegov alebo aj od svojich blízkych.
Cynizmus a negativizmus: Mohlo by dôjsť k vyvinutiu cynizmu, negativizmu alebo pocitu bezmocnosti voči svojej práci alebo životu obecne.
Znížený pocit vlastnej efektivity: Osoba s vyhorením môže zažívať znížený pocit vlastnej efektivity, pocit neúspechu a nedostatok spokojnosti zo svojho života.
Zvýšená podráždenosť: Podráždenosť a zvýšená citlivosť môžu byť bežnými príznakmi vyhorenia.

Existuje prevencia?

Našťastie áno. Najlepšou prevenciou, a takmer na všetky psychické problémy, je balans medzi záťažou a relaxom. Je jedno, či ide o mentálnu alebo fyzickú záťaž, človek potrebuje vyrovnať čas, ked sa venuje povinnostiam, a kedy relaxuje, oddychuje, naberá energiu. Nezáleží na tom, či je práca našim hobby. Aj v tomto prípade je možné vyhorieť. Takže spomaľte svoje tempo a nájdite si oddych aj pre seba.

Čo s tým, ak som už za hranicou?

Niekedy nás veci tak bavia, tak silno pre ne horíme, až nás spália. Ak sme zanedbali prevenciu, dôležitá je liečba. Určite je výhodou, ak si vieme dopriať oddych a čas pre seba. Niekedy to však nestačí a potrebujeme pomoc odborníka. Len prosím, žiadne ezoterické pokusy, lebo váš stav to môže len zhoršiť. Naozaj vyhľadajte odbornú kvalifikovanú pomoc, kde odborník rany nie len otvorí, ale ich aj vylieči a zacelí.

V prípade, že vám hrozí priame ohrozenie zdravia či života, bezodkladne kontaktujte číslo 155 alebo 112. Na vašom živote záleží. Tento svet potrebuje ten špeciálny dar, ktorý máš jedine ty.