tipy a triky
25 tipov, ako žiť šťastný život v partnerstve

25 tipov, ako žiť šťastný život v partnerstve

Stále nás je veľa, ktorí veríme v lásku ako z rozprávok. Je vôbec taká láska možná? Podľa výskumov áno, a keď sa dobre poobzeráte okolo seba, objavíte šťastné páry, ktoré sú spolu dlhé desaťročia.

Čo je tajomstvom ich nikdy nekončiacej lásky? Je toho veľa, ale vraj existuje 25 overených tipov, ktoré pomôžu k dlhovekosti vzťahu.

1. Miluj svojho partnera tak, ako miluješ seba
Určite základ je láska k sebe samému. Ak máme radi seba, vieme lásku rozdávať. Ak rozdávame lásku, sme šťastní my, ale aj ten, koho ľúbime. Avšak nezabúdajme, že láska je partnertstvo. To znamená, že ľúbiť a snažiť sa budovať vzťah musíte obaja, nie len jeden.

2. Majte realistické očakávania
Nerealistické očakávania majú potenciál uškodiť nám, pretože nás aj iných stavajú do pozície nepochybiť. Sme ľudia a robíme chyby. Tieto očakávania nás vlastne držia akoby zviazaných a nedovolia nám vychutnávať si vzťah vo svojej spontánnosti a kráse.

3. Komunikujte spolu otvorene
So zdravou komunikáciou a otvoreným srdcom sa môžete vysporiadať s konfliktmi a odstrániť potencionálne konflikty vo vašom vzťahu. Môžete tiež vytvoriť čestnejší a šťastnejší život pre seba a pre ľudí okolo vás.

4. Smejte sa
Smejte sa s ľuďmi, ktorých máte radi, hlavne s vašim partnerom. Posilní to váš imunitný systém, zlepší náladu a ochráni pred škodlivými účinkami stresu.

5. Choďte spolu na dovolenku
Vezmite svoju vlastnú krátku dovolenku a užite si dobrodružstvo. Váš vzťah sa stane príjemnejším a vy budete nadšenejší.

6. Jedávajte spolu
Možno sa vám to zdá byť nepodstatná maličkosť, ale spoločné jedávanie (aspoň raz za deň) vám dáva príležitosť na zmysluplné diskusie. Tiež zvyšuje šťastie vo vašom vzťahu.

7. Trávte spolu voľný čas
Pozrite si spolu film, choďte na výlet, alebo si zahrajte svoju obľúbenú videohru. To vám pomôže vybudovať si vzájomnú blízkosť, otvorenú komunikáciu, zvýši šťastie a posilní váš vzťah.

8. Buďte úprimní
Úprimnosť vo vzťahu vám dá pociť bezpečia a pohodlia. Napomáha vzájomnej dôvere a zbavuje žiarlivosti a neistôt.

9. Rešpektujte sa navzájom
Rešpekt prináša se sebou pocit šťastia. Ľudia sa cítia akceptovaní a oceňovaní. Naučte sa hodnotiť názory a rozhodnutia vášho partnera v živote bez ohľadu na to, že sú odlišné od tých vašich.

10. Buďte optimisti
Jednou z kľúčových zložiek šťastia je optimizmus. Môže premeniť negatívnu situáciu na pozitívnu a dať nádej v čase, kedy vás trápia problémy.

11. Naučte sa odpúšťať
Odpustenie je naučený proces, a keď ho praktizujete, naplní vaši myseľ pokojom a srdce radosťou. Ak budete so sebou nosiť staré krivdy a hriechy, nepomôže vám to udržať si rovnováhu v živote.

12. Neodpovedajte s hnevom
Niekedy sa stane, že sa necítite v pohode, niečo vás škrie, niečo sa pokazilo. Hnevá vás to. Chce sa vám kričať. A môže sa stať, že váš partner tiež nemal práve najlepší deň. Ak zvolíte spôsob komunikácie s príchuťou hnevu, nebodaj výčitiek, spoľahnite sa, že príde k hádke. Radšej teda počkajte, kým vychladnete a až potom sa púšťajte do diskusie.

13. Ukážte svoju náklonnosť
Dokazujte si vzájomne náklonnosť, ktorú si zaslúžite, či už prostredníctvom objatí, bozkov alebo malých prekvapení. Týmto spôsobom dosiahnete vo vzťahu šťastie a spokojnosť, pretože viete, že ste milovaní.

14. Ukážte si milé gestá lásky
„Ak nemáte vo svojom srdci žiadnu lásku, máte so srdcom najhoršie problémy.“ Bob Hope
Láskavosť je hlavná časť každodennej rutiny. Inšpirujte partnera, a tak sa bude snažiť inšpirovať aj on vás.

15. Pracuj na vzťahu
Na vzťahu musia obaja pracovať, aby veci fungovali. To znamená, že musíte vynaložiť ďalšie úsilie, prejaviť náklonnosť, láskavosť alebo čokoľvek, čo premení vašu lásku v činy.

16. Počúvajte
Dobrá komunikácia neznamená len hovoriť, ale aj počúvať a snažiť sa pochopiť.

17. Buďte všímaví
Je dôležité si uvedomiť, že na to, aby ste boli šťastní, musíte si byť vedomí, že ste obaja rozliční. Počúvajte, čo váš partner skutočne potrebuje, aké má priority, zásady a ako chápete svet okolo seba.

18. Podporujte sa navzájom
Je skvelé byť vo vzťahu s niekým, kto podporje vaše sny. Keď sa partneri podporujú navzájom, napomáha to pocitu, že ste milovaní.

19. Nastavte so ciele
Šťastiu pomáha aj to, čo chcete ako pár. Vytvárajte si spolu a dosahujte svoje ciele, a udržujte tak svoj vzťah silný.

20. Oslávte spolu úspech
„Kto je najšťastnejší človek? Ten, kto sa teší z úspechu druhých, ako by to bol jeho vlastný úspech.“- Goethe
Ak váš partner dosiahne úspech a vy máte z toho radosť, vaše šťastie a pevnosť vzťahu rastie. A samozrejme, aj opačne, aj váš partner oslávi váš úspech spolu s vami.

21. Riešte problémy
Keď nastane problém, riešte ho spoločne. Hovorte o ňom skôr, ako vám problém prerastie cez hlavu. Hľadajte spoločné riešenia a snažte sa všetko vyriešiť hneď, ako sa dá.

22. Rešpektujte osobný priestor toho druhého
Nemusíte si stavať klietku z náručia toho druhého. Každý potrebuje aj svoj vlastný priestor, kde je sám so sebou, s priateľmi alebo s prácou. Majte vzájomný rešpekt, nech môžete viesť zdravý a šťastný život.

23. Maznajte sa
Vzťah, v ktorom sa navzájom milujete, ochraňujete a maznáte, je najlepší.

24. Cvičte spolu
Pravidelné cvičenie je prospečné pre srdce a telo. Vyplavuje endorfíny, hormóny šťastia, najmä keď cvičíte so svojím partnerom. Dobije vás to energiou, dodá sebadôveru a zbaví stresu a bude zdravším a šťastnejším človekom.

25. Buďte ochotní sa obetovať
Sú veci, ktoré musíte obetovať, aby ste boli šťastní. Skutočná obetavosť znamená ochotu opustiť vaše osobné potešenie, aby bol váš vzťah šťastnejší, zdravší a dlhodobejší.