psychológia
Ako znova získať svoju ženskosť?

Ako znova získať svoju ženskosť?

Dnes oslavujeme MDŽ a niektorí sa tvária, že sa ich to netýka. Buď tento sviatok označujú za prežitok bývalého režimu, čo je ten lepší prípad, alebo ženy jednoducho dehonestujú. Oboje je však neprípustné.

To, či sa narodíme ako muž alebo žena, nám je dané dávno predtým. Neovplyvníme to, nezmení to ani výchova, ani prostredie, v ktorom vyrastame. Avšak niektorí, dokonca aj samotné ženy, berú toto nežné pohlavie ako niečo menej. Akoby sme boli neschopné, nemali právo vyjadriť svoj názor, hlavne ak sa odlišuje. Mať sny, túžby, mať kariéru a mať plat vo výške, ako majú muži na rovnakej pracovnej pozícií, mať rovnaké zodpovednosti, práva aj množstvo práce. Akoby sme boli slabé vykonávať niektoré profesie, kde sa vyžaduje nie len fyzická sila, ale aj intelekt, schopnosť veci analyzovať či logicky premýšľať.

Rovnocennosť medzi ženami a mužmi

Jednoducho povedané, sme podceňované. Akoby sme sme nemohli byť dobré vo svojej profesii, zároveň byť dobrými partnerkami a matkami.

Ale my sme. Pretože jednoducho musíme. Nikto iný to za nás neurobí. Áno, česť mužom, ktorí nás berú rovnocenne a zastávajú časť domácich prác, ale žiaľ, aj v tejto dobe ich je málo. Stále sa nájde príliš veľa tých, ktorí na nás pozerajú kriticky a odsudzujú nás. Neveria tomu, že sme dostatočne schopné udržiavať teplo rodinného krbu a zároveň byť úspešnými vo svojej profesii. Odsudzujú nás, keď povieme, že chceme pracovať napríklad v automobilke, v IT sektore či byť prezidentkou. Ale prečo by sme mali niekomu dokazovať, že to zvládneme a ešte vieme byť krásne a zachovať si ženskosť?

My sa ideme pretrhnúť, aby sme mužom neustále dokazovali, že sa im vyrovnáme. Ale prečo? Zbytočne nás to stojí energiu, ktorú vieme investovať inak. Napríklad do seba.

Ako byť šťastnou ženou?

Jednoducho buďme samy sebou. Robme veci, ktoré nás bavia a robia šťastnými. Či to je búranie stien v byte, ťukanie kódu na webové stránky, alebo zápasenie v ringu. Budujme si kariéru bez toho, aby sme sa snažili priblížiť mužom. Buďme dobré partnerky a matky. Buďme krásne, starajme sa o seba, nechávajme sa rozmaznávať. Nepotláčajme svoju ženskosť. Vážme si samé seba a majme svoje štandardy a pravidlá, a nič menej nebudeme akceptovať. Chyba nie je v nás, ale v tých, ktorí majú problém nás akceptovať. To oni by sa mali zamyslieť.

Nepotrebujeme nikoho schválenie, aby sme boli tým, kým byť chceme. Sme dosť dobré a zaslúžime si to. Musíme si iba veriť.

A ďakujem mužom, ktorí nás berú ako rovnocenné. Ktorí podporujú naše sny, ciele a hlavne našu ženskosť. Nech ste príkladom tým ostatným.

A my ženy, vážme si samy seba a vychovávajme z našich synov takých mužov, akých by sme samé chceli.