deti
Tablet alebo knizka? Čo je výhodnejšie pre deti?

Tablet alebo knizka? Čo je výhodnejšie pre deti?

O tom, či je pre deti vhodný tablet, sa popísalo veľa. Názory rodičov sa rôznia, pretože hrou či rozprávkou na tablete dieťa zabavia na dlhé hodiny. Je to však naozaj to správne aj pre vývoj dieťaťa?

Správny vývoj mozgu hovorí v prospech knižiek
Vedci sa rozhodli o dôkaz, ktorý jednoznačne potvrdzuje, že čítanie knižiek má pozitívny vplyv na dieťa vo veku od narodenia do 5 rokov. Na vzorke 47 predškolákov v Detskom centre čítania a gramotnosti detskej nemocnici v Cincinnati uskutočnili sken mozgu. Červené časti zobrazujú nárast organizovanej bielej hmoty v oblasti mozgu, ktorá je zodpovedná za jazyk a gramotnosť.

Druhý obrázok ukazuje mozog predškoláka, ktorý trávi pri tablete, mobile či televízii priemerne dve hodiny denne. Modrá farba zobrazuje dezorganizovanú bielu hmotu v tých istých oblastiach, ktoré sú potrebné na podporu vzdelávania v škole.

„Deti, ktoré majú viac stimulačných zážitkov, ktoré organizujú mozog, majú pri vstupe do školy obrovskú výhodu,“ uviedol pre CNN Dr. John Hutton zo spomínanej nemocnice.

 

Čítajte svojim deťom
Podľa výskumu, je dôležité, aby ste svojim deťom čítali od narodenia a budovali v nich lásku ku knihám. Medzi tipmi, ktoré spomenuli, je vymýšľanie príbehov, využívanie fantázie, pri ktorých sa tvorí nie len kritické myslenie, ale aj emocionálna inteligencia. Pri čítaní knižiek je vhodné postavám prideľovať rôzny hlas a prízvuk, pýtať sa dieťaťa otázky, ukazovať im obrázky a nechať dieťa opakovať slová.

Zdroj: CNN