tipy a triky
Začni svojich najlepších 365 dní už teraz!

Začni svojich najlepších 365 dní už teraz!

Jeden rok sa končí, druhý sa začína. Okrem toho, že rekapitulujeme, čo sa nám podarilo a čo nie, robíme si plány aj do toho nového, a dúfajme, že zasa raz o niečo lepšieho roku.

Tento rok som s mnohými klientmi hovorila hlavne o tom, že nenachádzajú radosť zo života, žijú zo dňa na deň a nevidia svetlo na konci tunela. Preto som sa rozhodla, že pomôžem takto hromadne vytvoriť fakt skvelý rok pre nás všetkých, a to úplne jednoduchou vecou. Volá sa vďačnosť.

Čo vieme o vďačnosti?

Všetky štúdie zamerané na vďačnosť a well-being, čo je spokojnosť so životom, ukazujú, že ak človek preukazuje/praktizuje vďačnosť počas 30 dní, jeho pocit šťastia sa zvýši až o 25 %. No nie je to úžasné? Čo sa potom stane za rok? Mohli by sme to spoločne skúsiť!

Možno premýšľaš, ako na to prišli. Vytvorili dve skupiny ľudí. Jedna skupina každý deň po dobu 30 dní praktizovala vďačnosť, kým druhá nie. V prvý a posledný deň výskumu participanti vyplnili dotazník o svojom prežívaní šťastia. Dotazníky porovnali a tadá!

Tiež je dokázané, že ak sa človek cíti šťastný, viac sa mu darí aj v ostatných oblastiach života. Zároveň do jeho života prichádza viac príležitostí a viac ľudí, ktorí majú rovnaké zmýšľanie. Človek je viac aktívnejší a plný energie a oveľa ľahšie dosahuje svoje ciele.

Ako vďačnosť funguje?

Prvá vec je pravidelnosť. To znamená, že vďaku za niečo, čo sme v danom dni zažili alebo dosiahli, praktizujeme každý deň. Čiže na konci dňa sa vždy na chvíľku zamyslite a porozmýšľajte, čo v tom dni stálo za to. Áno, na začiatku to ide možno ťažšie, ale stačí jedna vec. Aj drobnosť. Pokojne aj to, že ste si ráno ustlali posteľ, alebo ste sa usmiali na suseda vo výťahu, či on na vás.

Myslite na to, že práve z takýchto drobných maličkostí sa skladá deň. A možno tieto maličkosti nevnímame v čase, keď sa udejú, ale ak si ich zachytíme pri rekapitulácii dňa, zistíme, že takýtchto momentov sme zažili desiatky, možno stovky. A to už je niečo!

Nie je to len ďakujem

Aby naša vďačnosť naozaj fungovala a prinášala nám úžitok, čiže pocity radosti a šťastie, nejde o to len poďakovať. Keď spomíname na tieto drobné okamihy dňa, prežime ich znova. A možno intenzívnejšie, lebo už sa nikam neponáhľame. Môžeme rozmýšľať nad nimi iným spôsobom. Napríklad, ak sme si ustlali posteľ, aký sme mali skvelý pocit, keď sme sa vrátili večer domov? Alebo ak sme sa cítili unavene a niekto sa na nás usmial. Alebo my sme sa usmiali a úsmev sa nám vrátil. Venujte tejto činnosti aspoň dve minúty denne.

Tip na skvelý rok

Možno už vďačnosť praktizujete. Veď je plno rôznych diárov, ktoré poskytujú priestor na pár slov vďaky. Ale tiež som sa stretla s tým, že mnohí to po nejakom čase ignorujú, lebo to „nemá šťavu“. Aby to malo šťavu, mám tu jeden tip.

Na 365 dní vďačnosti a šťastia potrebujete len tri veci: zaváraninovú fľašu, papier a pero.

Papier si nastrihajte na pásiky alebo štvorce/obdĺžníky, ale to môžete robiť priebežne počas roka. Pointou je, aby ste na kúsok papiera každý deň napísali aspoň jednu vec, za ktorú ste vďační. Papierik potom zatočte do rolky, alebo poskladajte, a každý deň pridávajte do zaváraninovej fľaše. Či to budete robiť za seba, alebo to bude spoločná aktivita celej rodiny, je len na vás.

Na konci roka si môžete spoločne sadnúť k stolu a prečítať si, čo všetko ste zažili. Uvidíte, ako zrazu zistíte, že ten rok bol oveľa lepší, ako ste si doteraz mysleli.

Vrchnák fľaše môžete dozdobiť niečim, čo máte radi. Napríklad umelé kvety, kocky lega, alebo nechať len tak. V každom prípade majte fľašu umiestnenú tak, aby ste ju mali stále na očiach, a aby ste do nej každý deň pridávali jeden lístok s vďačnosťou.

Kalendár šťastia na január 2022

Aby toho nebolo málo, pripravila som aj Kalendár šťastia na január s tipmi, ktoré vás krok za krokom privedú k plnohodnotnejšiemu životu. Stiahnuť si ho môžete tu:

https://www.samcova.sk/012022-kalendar-coach-samcova/?fbclid=IwAR1oyT2vkD0oXnHS3SQfuslzWHGjswue4D3hIv2ojxONY2-vcV8NPjLjFGU

 

Myšlienka na záver

Ak náš sen je semienko a naša akcia je voda, ktorá semienko polieva, a slnečný lúč je dôslednosť, vďačnosť je ako hnojivo, ktoré pomáha semienku rásť skoršie a rýchlejšie. 
Lisa Nichols

 

Majte teda krásny nový rok! Majte 12 mesiacov šťastia, 52 týždňov radosti, 365 dní úspechu, 8 760 hodín zdravia, 626 600 minút lásky a 31 526 000 sekúnd pokoja a spokojnosti na duši. 

 

____________________________________

Ak sa vám článok páči, zdieľajte ho medzi svojimi priateľmi. Možno sa medzi nimi nájde niekto, pre koho bude užitočný.