tipy a triky
8 tipov ako sa nezblázniť počas pandémie

8 tipov ako sa nezblázniť počas pandémie

Už rok tu máme pandémiu, obmedzenia, lockdown… Stíhate to ešte sledovať? Či máte pocit, že ešte chvíľu a zbláznite sa z toho? Ponúkam vám 8 tipov, ako to zvládať vo väčšom pohodlí a vyhnúť sa stresu.

1.) Vypnúť telku. 🙂 Nejde o to, že sa úplne odstrihnúť od info, ale eliminovať počet negatívnych správ. Je ich pretlak, kričia na nás z každej strany. Čiže ideálne vypnúť telku, nečítať noviny, ani tie internetové. Akoby sa odrezať od sveta. To dôležité k vám tak či tak príde. A ak potrebujete vedieť aktuálne nariadenia, nájdete ich na webe korona.gov.sk, to vám stačí tak raz za týždeň pozrieť. A ak aj budete počuť o strašných číslach nakazených a mŕtvych, nebrať si to k srdcu. Áno, je to strašné, je to smutné, ale skôr sa sústrediť na to, že vy doma ste zdraví, a dodržiavať hlavne ROR (rúško, odstup, ruky).
2.) Nájsť si nejaké spoločné aktivity. Majte doma nejaké spoločnočné aktivity celá rodina, napríklad po večeri. Začnite hrať pexeso, človečko, karty, monopoly, activity… čokoľvek. Ak nechcete takto tráviť každý deň, aby ste si neliezli na nervy, majte na to vždy aspoň jeden deň v týždni vyhradený. A pokojne sa pri tom rozprávajte. Alebo len zabávajte. Ako vám to viac sedí.
3.) Spravte si rozvrh hodín. Veľmi pomáha proti úzkosti. Čiže mať rozvrh hodín ideálne aj na dni, kedy nie ste v práci/na homeoffice, určiť si, čo budete v ktorej časti dňa robiť. Takže kedy vstanete, čo budete robiť po tom, kedy budete obedovať, činnosti po obede, večera a večerné činnosti. Je super, ak viete a máte možnosť kombinovať rôzne veci od pokojných a dynamických, od tých, kedy musíte premýšľať a kedy tvoríte, prípadne, kedy oddychujete. A tiež je fajn urobiť kombináciu toho, čo musíte, a čo chcete.
Pokojne si to dajte do tabuľky a majte to na očiach. Ak sa budete rozvrhu držať, pochválte sa, dajte si odmenu – nejakú drobnosť, sladkosť, alebo pozrieť si film… čokoľvek.
Keď človek vie presne, alebo aspoň približne, čo ho ďalší deň čaká, je viac v pohode, cíti sa oddýchnuto a mozog sa teší, že nemusí improvizovať, čiže začne fungovať efektívne, lebo nie je v strese. A netreba sa báť mať viac variánt denných plánov a striedať ich. Nech je to pestré.
4.) Pozitivita. Začnite si viesť diár, alebo denník, kde si môžete na každý deň písať 10 top vecí. Každý deň si napíšte 10 vecí, ktoré boli fajn, ktoré ste zvládli, ktoré sa vám páčili…
5.) Príroda. Choďte na prechádzky do prírody. Príroda je celkovo to, kde vieme čerpať energiu. Či sami, alebo s niekym, ale hlavne skúsiť to zaradiť pravidelne do svojho programu.
Ak sa vám zdá prechádzka nudná, zabavte sa. Hra geocaching je vhodná do každého exteriéru. Počas prechádzky viete hľadať rôzne krabičky, zbierať si body, vziať si nejakú drobnosť z nájdenej krabičky… A keďže je to celosvetová záležitosť, nachádzať to viete nie len v prírode, ale aj v meste, tak to nemusí byť záležitosť len počas korona krízy.
6.) Cvičenie. Pravidelné cvičenie, alebo aspoň občasné. Aktívny pohyb vyplavuje endorfíny (pohoda, radosť) a zabraňujú vyplavovaniu kortizolu (stres). Takže si nájdite niečo, čo vás baví, zaujma a skúsiť to. Výhodou je, že teraz je internet plný videonávodov, ako cvičiť, čo cvičiť. (Ale pozor na to, či ten človek sa tomu venuje profesne, alebo len teraz vo voľnom čase, aby ste si nenatiahla sval, alebo niečo. Teraz aj veľa trénerov robí online kurzy, takže dá sa vyberať.)
7.) Učiť sa niečo nové. Toto je asi jedna z najlepších vecí, ako ostať motivovaný k nejakému cieľu. Je to úplne jedno, či začnete s nejakou vecou, čo sa týka intelektu, nový jazyk, hra na hudobný nástroj, maľovať, urobiť stojku, naučiť sa varť japonskú kuchyňu, programovať, vzorce z chémie… proste úplne čokoľvek. Nová aktivita zvykne náš mozog aktivovať tak, že sa tej činnosti chceme venovať, kým ju nezvládneme. Čize celý focus viete dať na niečo zaujímvé a zároveň stráviť efektívne čas. (Znova vďaka korona kríze je veľa online kurzov zdarma, stačí si vybrať.)
8.) Meditácia. Poznáme dva typy, pokojnú a dynamickú. Dynamickú sa odporúča robiť až vtedy, keď zvládame pokojovú. Na tento prípad však odporúčam pokojnú meditáciu, kedy si zrelaxujete nie len myseľ, ale aj telo. O meditácii píšem viac v článku, ako aj stručné návody, ako na to. Tiež hovorím o tom, čo meditácia je a čo nie je. A aké má benefity? Okrem toho, že nám pomáha zrelaxovať, zlepšuje našu sebadisciplínu, pozornosť, pomáha ovládať naše emócie,… ale tiež nás učí správne dýchať a má aj priaznivé somatické účinky. Viac sa dozvieš už v spomínanom článku.